Kauttua (pe 12–17), Panelia (la 12–15)

MEIDÄN TARINAMME

Panelialainen Markku Lindberg piirsi mökkilogon, joka on tunnettu ympäri maakuntaa ja vähän pidemmälläkin.

Perinteinen resepti

Panelian tuvassa tuoksuivat etikka ja kurkut, kun Marita Stenberg – josta myöhemmin tuli Kurkkumestareiden yksi perustajista – keitti pienissä soppakattiloissa säilykeliemen sekä itseviipaloidut kurkkuviipaleet ja purkitti ne punaisiin Lännen Tehtaiden hilloämpäreihin. Vuosi oli tuolloin 1993, mutta reseptinä käytetään edelleenkin tuota samaa Maritan muokkaamaa lientä, joka sai inspiraationsa vanhanajan Hillox-säilöntäjauhepussista sitä luonnon mukaistaen. Ainoastaan perheraadin maistelun tuloksena sokeria on lisätty myöhemmin liemeen. Näitä purkkeja Marita myi paikallisissa myyjäisissä ja maistatti sekä markkinoi lähiseudulle.

Ensimmäinen vuosi

Seuraavana vuonna Marita ja hänen kaksi veljeään – Markku ja Tero – säilöivät suuremman määrän maustekurkkuja. Raaka-aineena käytettiin itse viljeltyjä avomaankurkkuja ja Markun hallissa Säkylässä keittokattilat suurenivat. Veikko Halminen myi ensimmäisen jalalla poljettavan kannetuskoneen. Aluksi kaikki tehtiin manuaalisesti ja jokainen purkki sisälsi valtavan määrän käsityötä. Vuoden 1994 aikana 9 kilon kurkkupurkkeja valmistettiin 5.000 kappaletta ja jokainen purkki tuli myydyksi. Tämä loi uskoa tulevaan ja antoi rohkeutta jatkaa. Kurkkumestarit oli syntynyt!

Toiminta kasvaa

Jotta uusi yritys pystyi laajentamaan toimintaansa, se tarvitsi enemmän toimitilaa sekä laitteistoja purkittamiseen. Sisarukset vuokrasivat vanhan Sataran meijerin ja käytetyt laitteistot säilöntää varten löytyivät Tresko Foodista, joka oli elintarviketehdas Turussa. Toiminnan kasvaessa myös raaka-aineita tarvittiin enemmän kuin oma viljely pystyi tuottamaan. Tähän asiaan ratkaisuksi löytyi lähiseudun sopimusviljelijät, joiden rooli tänäkin päivänä on ensiarvoisen tärkeä. Kiitos, että olette olemassa!

Se ei pelaa, joka pelkää

Kurkkujen maine kasvoi ja muutaman vuoden kuluttua 9 kilon tölkin rinnalle tuli 3 kilon tölkki. Kurkkumestarit Oy siirsi tuotantonsa vuonna 2014 Kauttuan Luvalahdelta Paneliaan. Isompien tilojen myötä investoitiin myös automatiikkaan sekä uusiin laitteisiin ja tölkkivalimoimaa pystyttiin kasvattamaan (1 kg ja 400 g) kuluttajaystävällisemmäksi. Uudistukset toivat mukanaan taloudellisesti vaikeita vuosia, mutta kiitos asiakkaidemme ja toimivan "Pelle Peloton"-tiimimme ansiosta selvisimme ja olemme saaneet jatkaa työtämme suomalaisen ruoan parissa.

 

Markkinahumua

Markkinat ja tapahtumat ovat tärkeä osa toimintaamme. Lähdemme mielellämme maistattamaan kurkkujamme ja paikan päällä sattuneet mukavat muistot lämmittävät ja joskus naurattavatkin pitkään. Joskus saattaa käydä niinkin, että vanhemmat sanovat: " et sinä Pertti tykkää noista", lapsi kuitenkin maistaa omatoimisesti, tykkääkin ja sen jälkeen perheen mukaan yleensä lähtee purkki kotiin. "Parasta!" Hieno kokemus oli myös osallistua OKRA-maatalousnäyttelyyn vuonna 2023, joka oli Kurkkumestareille suurin tähänastisista tapahtumista.

Eteenpäin 

Olemme ylpeästi suomalainen perheyritys ja tuomme omalta osaltamme Paneliaa Suomen kartalle. Arvostamme kaikkia yhteistyökumppaneitamme, joiden rooli toiminnassamme on erittäin keskeinen. Työllistämme kotipaikkakunnallamme tehdastyöläisiä, viljelijöitä, tölkinvalmistajia ja muita sidosryhmiä kuten kuljetusyrityksiä.

Paikallisuus ja kotimaisuus ovat meille sydäntä lähinnä olevia asioita. Siksi käytämme luonnollisia ainesosia, jotka sopivat lapsillekin. Mausteina käytettävä kruunutilli tulee omalta kotitilalta ja mustaherukanlehdet maakunnasta. Tuotteissamme käytetään Rajamäen luonnonetikkaa ja aitoa sokeria. Erikoiskiitosta olemme saaneet maukkaista valkosipulikurkuistamme.

Kurkkumestareiden tarina kertoo siitä, miten pienestä ideasta voi kasvaa tunnettu ja arvostettu yritys, joka pitää kiinni perinteistä ja laadusta. Yritys on hyvä esimerkki siitä, miten omistautuminen ja intohimo omaan alaan voivat johtaa onnistumiseen. Haluamme jatkossakin olla luotettava ja joustava perheyritys. Suomessa.

Tervetuloa tutustumaan Kurkkumestareiden maailmaan!